Beş bin istihbaratçı deşifre olmuş - AÖF Online

seçim sonuçları, parti adayı, belediye başkan adayı, yerel seçim, geçmiş seçim sonuçları, il il seçim sonuçları

SON DAKİKA!

Beş bin istihbaratçı deşifre olmuş

Alternatifbank'ın Yunanlı Alphabank'a satışını engelleyen 'casusluk skandalı' Aksiyon dergisinde yer alan bir haberle yeni bir boyut kazandı.

Derginin haberine göre, 2001 yılında kamu bankalarının yazılım ihtiyacını karşılamak için kurulan Finansal Teknoloji şirketi üzerinden çok gizli bir casusluk faaliyeti gerçekleştirildi. Ziraat ve Halk Bankası'nda saklanan tüm verileri özel bir yazılımla ele geçiren ABD Merkezi Haberalma Örgütü (CIA) ve İsrail Gizli Servisi (MOSSAD), maaşını kamu bankalarından alan 5 bin MİT mensubunun gerçek kimliklerini tespit etti. Operasyonu doğrulayan bir istihbarat yetkilisi, "Kamu bankalarının yapısı hakkında bilgi edindiler. Maaşını bu bankalar eliyle alan kamu görevlilerini özellikle de istihbaratçıları tespit ettiler. Türk ekonomisinin kırılganlıkları hakkında bilgi edinip, yeni operasyonlar için zemin oluşturdular." dedi. Haftalık Aksiyon dergisi, Alternatifbank'ın Alphabank'a devrine vize vermeyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun kararının MİT'ten gelen bir bilgi notundan kaynaklandığını ileri sürdü. Dergide yer alan habere göre, Soğuk Savaş sonrasında ortaya çıkan değişime ayak uyduran istihbarat örgütleri 1992 yılından itibaren 'ekonomik casusluk' faaliyetlerine önem vermeye başladı. İşadamı görünümlü casuslar çalıştırmaya başlayan gizli servislerin bir numaralı hedefi, banka ve sigorta şirketleri oldu. Bundan sonra ekonomik nitelikli operasyonlar gizli servislerin başlıca uğraş alanı haline geldi. Örtülü ekonomik operasyonların odağında yer alan Türkiye ise gizli servisini çağın şartlarına göre yapılandıramadığı için yabancılarınkinin operasyon sahası oldu. Özellikle bankalar üzerinden gerçekleşen çok sayıda casusluk olayına maruz kaldı. İstihbarat yetkilileri MİT'in Abank'ın satışında oynadığı rolün ülke güvenliği açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Gizli servisin bu olayla, 'ben buradayım' mesajını verdiğini kaydeden uzmanlar, Alphabank olayını MİT'in bu tür operasyonlara karşı hazırlıklı olduğunun göstergesi olarak yorumluyor.

MİT'in en zayıf olduğu konu ekonomik istihbarat

MİT Kontr-Terör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür, 2000 yılında Aksiyon Dergisi'ne verdiği demeçte konuyu teyit ediyor. Ekonomik operasyonların hedefinin sadece hasım ülkeler olmadığını belirten Mehmet Eymür, "Çoğu zaman dost ülkeler bu tür operasyonlara daha çok maruz kalmaktadır. Amaç, dost ülkedeki kontrolü kaybetmemek; mümkünse dost ülkeyi daha bağımlı hale getirmektir. Bu konu maalesef MİT'in en zayıf olduğu konudur. MİT için 'ekonomik istihbarat' sadece istihbaratın 7 ana konusundan birisidir." dedi. Birçok şeyin ekonomi ile bağlantılı olduğunu aktaran Eymür, doktrinler ve ideolojilerin bile bununla bağlantılı olabileceğini dile getirdi. İstihbarat olarak büyük sermaye hareketlerinden, güvenlik açısından önemli 'elektrik üretimi', 'telekomünikasyon', 'medya kuruluşları', 'banka' gibi önemli kuruluşların tesisinden ve el değiştirmesinden habersiz olmanın toplumdan kopuk yaşamak anlamına geldiğine işaret etti.


Hiç yorum yok: