Dünya basınından - AÖF Online

seçim sonuçları, parti adayı, belediye başkan adayı, yerel seçim, geçmiş seçim sonuçları, il il seçim sonuçları

SON DAKİKA!

Dünya basınından

The Times
“Reformcular Türk ruhu için mücadele ediyor”
Suna Erdem imzalı haber analizde Türkiye ‘de yaşanan seçim süreci ve siyasi partilerin aldıkları siyasi konum yorumlanıyor . Özellikle Başbakan Tayyip Erdoğan ‘ın Kazlıçeşme mitinginden ve AKP ‘nin reform paketinden detaylı bir biçimde söz ediliyor .
Yazar ,Türkiye ‘de 85 yıldır süren eski laik,milliyetci militarist rejimin , yeni sivil , reformist ve sosyal olarak daha esnek demokratik reformcu eğilimle mücadele halinde olduğunu belirtiyor .
Bu hafta sonunda yapılacak olan seçimlerin bu iki anlayışın mücadelesine sahne olacağını da sözlerine ekliyor .

Voice of Amerika –Amerika’nın Sesi

Partiler Koalisyona Soğuk Bakıyor
Hilal Köylü imzalı haber analizde seçim sürecinde partilerin koalisyon ihtimaline soğuk baktığı vurgulanıyor .
22 Temmuz seçimine bir haftanın kaldığı Türkiye’de partiler, siyasi kulislerde öne çıkan ‘koalisyon senaryoları’nı reddediyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, partisi AKP’nin bağımsız milletvekilleri ile koalisyon yapacağı iddialarını yalanladı. Erdoğan, olası CHP-MHP koalisyonun da ‘umut olmayacağı’nı öne sürdü. MHP lideri Devlet Bahçeli de, bu tür bir koalisyona sıcak bakmadıklarını, hedeflerinin ‘tek başına iktidar’ olduğunu açıkladı.

Seçim propaganda döneminin 21 Temmuz’da biteceği Türkiye’de, siyasi partiler arasındaki yarış iyiden iyiye kızıştı. Tüm kamuoyu anketleri, yüzde 10’luk ülke barajını iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi, ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi ve son seçimde meclis dışında kalan Milliyetçi Hareket Partisi’nin geçeceğine işaret ediyor. Anketler, yaklaşık 20 bağımsız milletvekilinin de Meclis’te yeralacağını gösterince, siyasi kulislerde hesaplar Türkiye’de yeni hükümetin ya ‘AKP-bağımsızlar’ ya da ‘CHP-MHP’ koalisyonundan kurulacağı üzerine yapılıyor.

Koalisyon hesapları gündemden düşmeyince, siyasi partiler de koalisyon konusundaki düşüncelerini tek tek açıklamaya başladı. Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) desteklediği bağımsız adaylarla koalisyon yapmalarının sözkonusu olmadığını belirten AKP Genel Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan, böyle bir koalisyona ihtiyaç duymadıklarını söyledi. Erdoğan, seçimden sonra ‘oy oranını yükselten iktidar partisi’ olacaklarını iddia ederken, üçüncü bir partinin Meclis’e girmesi durumunda, milletvekili sayılarının da düşebileceğini dile getirdi. Erdoğan, olası CHP-MHP koalisyonunu da Türkiye için ‘umutlu görmediğini’ açıkladı. CHP ile MHP’nin AKP’yi eleştirme dahil hemen her konuda aynı fikirleri ortaya attığına dikkat çeken Erdoğan, iki partinin ‘aynı komutla’ hareket ettiğini öne sürdü.

‘Tek başına’

Siyasi kulislerdeki koalisyon hesaplarına yanıt veren bir diğer lider MHP’li Devlet Bahçeli oldu. MHP Genel Başkanı, partisinin oy oranında çıkış yaptığını görenlerin koalisyon iddialarını ortaya attığını belirtti ve gündemlerinde koalisyona yer olmadığını açıkladı. Hedeflerinin anayasayı değiştirecek Meclis çoğunluğuna ulaşmak olduğunu söyleyen Bahçeli, bunun anlamının ‘tek başına iktidar’a denk geldiğini herkesin bildiğini kaydetti.

‘Bağımsızlara destek’

Meclis’te ne kadar temsil edilecekleri merakla beklenen bağımsız adaylara DTP’nin desteği artıyor. Adıyaman’da bağımsız aday Ahmet İnan için düzenlenen mitingte, Leyla Zana ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir bağımsız adaylar için destek istedi.

Mitingde, Demokrasi Partisi (DEP) eski milletvekillerinden Leyla Zana’nın Kürtçe bir konuşma yapması dikkat çekti. ‘Eşitlikçi bir kardeşlik’ istediklerini söyleyen Zana, bağımsız adaylara da bu yüzden destek verdiklerini söyledi.

Hiç yorum yok: